زخم معده عفونتی است که عمدتاً به علت افزایش ترشح اسید کلریدریک، در مخاط داخلی معده رخ میدهد.
این زخم نشان دهنده یک ضایعه فرسایش یافته در پوشش داخلی معده و روده مجاور به نام اثنی عشر است. زخم معده ترکیبی از زخم معده و زخم اثنی عشر است؛ زخم معده در معده ایجاد میشود و زخم اثنی عشر در دوازدهه ایجاد میشود.
علل زخم معده:
دلیل اصلی برای ابتلا به زخم معده، افزایش اسید کلریدریک در معده است. این اسیدها توسط سلولهای پوشش داخلی معده ترشح شده و پوشش داخلی معده را تضعیف میکنند. افزایش ترشح اسید هیدروکلریک عمدتاً به دلایلی نظیر پرخوری، مصرف غذاهای سنگین به صورت مکرر، خوردن بیش از حد غذاهای تند، سیگار کشیدن، نوشیدن قهوه و الکل، مسمومیتهای غذایی، عوارض جانبی داروهای خاص مصرفی، نقرس، استرس، افسردگی، تنشهای عصبی و اختلالات عاطفی-هیجانی دیگر رُخ میدهد.
علائم زخم معده:
از نشانههای واضح زخم معده، درد شدید و غیر قابل تحمل و ناراحتی در قسمت فوقانی شکم است. درد ناشی از زخم معده شامل درد ناشی از زخم معده و زخم اثنی عشر است، که درد زخم معده، یک ساعت بعد از غذا (به ندرت در شب) رُخ میدهد، در حالی که درد زخم اثنی عشر در بین وعدههای غذایی و در زمانی اتفاق میافتد که معده شما خالی است. اگر زخم معده شدیدتر شود بیمار ممکن است از نفخ، تنش روانی، بیخوابی، ترشح خون در مدفوع و تضعیف تدریجی بدن نیز رنج ببرد.
داروهای گیاهی برای زخم معده:
داروهای گیاهی بسیاری برای درمان درد و ناراحتی ناشی از زخم معده وجود دارند. این گیاهان درمانی عبارتند از:
۱- عسل:
بدون نان و بصورت خالی آهسته آهسته لیس زده و قاشق را تمیز کنید . این دستور را یک ماه پی در پی انجام دهید . مجرب است و نتیجه ی خوبی عاید می گردد .
۲- شربت زنجبیل:
شربت زنجبیل برای زخم معده بسیار مفید است. مبتلایان به زخم معده باید هر روز قبل از غذا یک قاشق چای خوری از این شربت را همراه با کمی آب بنوشند زخم معدهی آنها پس از مدتی التیام خواهد یافت.
برای تهیه ی شربت زنجبیل یک قاشق چایخوری پودر خشک زنجبیل و یا دو قاشق چایخوری زنجیبل رنده شده تازه را در داخل قوری ریخته روی آن آب حوش بریزید و به مدت پنج دقیقه آنرا با حرارت ملایم دم کنید و سپس آنرا با عسل شیرین کرده و میل کنید.
چای زنجبیل هر چقدر بیشتر بماند و دم بکشد تندتر میشود. حتی میتوان چای زنجبیل را بعد از سرد شدن در داخل یخچال گذاشت و خنک کرد و مانند یک نوشابه سرد استفاده کرد. برای تهیه شربت زنجبیل یک قسمت زنجبیل رنده شده را با سه قسمت عسل مخلوط کرده و در شیشه در بسته در یخچال نگهداری کنید و هر موقع خواستید مصرف کنید.
۳- شیر:
شیر برای کسانی که به زخم معده و اثنی عشر دچارند فوق العاده مفید است.زیرا در معده این افراد همیشه مقداری اسید کلرئیدریک آزاد وجود دارد و همین اسید آزاد باعث ایجاد درد معده و روده می شود و باید به طریقی این اسید آزاد را خنثی کرد.نوشیدن شیر ،آن هم به فواصل معین و چندین بار در روز باعث می شود که این اسید آزاد در معده خنثی شده و در نتیجه انسان احساس درد نکند.
۴- سیب زمینی:
سیب زمینی دارای ویتامین « آ » و «ب» و نیم در صد پتاسیم است.مقدار زیادی مواد نشاسته ای هم داراست .اگر سیب زمینی خام را رنده کنند و در هر سالاد مخلوط کنید،اولسرهای معده را سوزانده و از بین می برد و یا آب سیب زمینی خام که با فشار به وسیله آب میوه گیری به دست می آید،در موارد زخم معده تجویز می شود.
مصرف آن در مورد زیادی اسید معده ،انواع اولسرهای معده و اسهال کودکان شیر خوار تجویز می شود و نتایج گرانبها و ممتازی از آن به دست می آید.چون طعم و مزه ی آب سیب زمینی خام نا مطبوع است،آن را با عسل و یا آب هویج و یا آب کرفس یا کلم (که تمام اینها برای معالجه ی زخم معده مفید است)مخلوط نموده می آشامند و روزی تا یک لیتر می توان از این مخلوط استفاده نمود.سیب زمینی هایی که قسمتی از آن سبز می باشند سمی است و باید قسمت سبز آن را جدا کرد و دور ریخت.
۵- سیر:
مصرف سیر ،زخم معده را چه کهنه و مزمن باشد چه تازه، درمان می کند.
۶- انگور:
برای معالجه اولسر معده باید مدت دو ماه در ماه های شهریور و مهر ،رژیم انگور گرفت.در هر سال دو ماه کمی امساک کنید و جز انگور چیزی نخورید و با این امساک سلامت از دست رفته خود را باز یابید.
۷- کلم:
برخی پژوهشگران اروپایی با تجویز آب کلم به بیمارا مبتلا به زخم معده دریافتند که پس از ده روز زخم معده آنها التیام پیدا نموده و بیماران از درد رنج نمی برند. گلوتامین موجود در کلم که عصاره ضد زخم دستگاه گوارش نام گرفته، نقش موثر و اصلی در درمان زخم های مذکور بازی می کند و در حال حاضر در بازار کپسول های عصاره کلم و گلوتامین وجود دارد ولی هنوز به وضوح معلوم نیست که چه تعدادی از آنها را و در چه مدتی باید استفاده کرد.
داروهای طبیعی ضد زخم معده موجود در کلم در آزمایشگاه های پزشکی قبل از تجویز به بیماران، آزمایش و تجزیه و تحلیل شده اند و در حقیقت وجود و عملکرد هر یک از آن ها ثابت شده است. در طب سنتی بعضی از کشورهای دنیا نیز از کلم و آب کلم برای درمان دردهای معده و روده استفاده می شود و چند مورد از تحقیقات علمی طب مدرن اخیرا به خاصیت ضد زخم دستگاه گوارش آن پی برده اند و از آن استفاده می کنند.
۷- عرق شکوفه ی سنجد:
عرق شکوفه سنجد، ضد نفخ مؤثرى براى معده مى باشد.
۸- بابونه ی شیرازی:
طبق تحقیقات بعمل آمده مصرف بابونه ی شیرازی در درمان زخم معده مفید است.
۹- شیرین بیان:
مصرف شیرین بیان می تواند برای درمان زخم معده بسیار مفید و موثر واقع گردد . البته یاد آور می شود کسانی که دچار بیماری های قلبی – عروقی یا فشار خون بالا هستند باید از مصرف زیاد شیرین بیان اجتناب کنند.
۱۰- موز:
موز قدرتمندترین درمان گیاهی برای زخم معده است. البته هنوز دقیقاً هیچ کس دلیل تأثیر شگفت انگیز موز در درمان زخم معده را نمیداند. موز میتواند اسیدیته بیش از حد شیره معده را کاهش داده و سوزش زخم را با کمک قرار دادن یک پوشش محافظ بر روی پوشش داخلی معده آرام کند. همیشه به بیمارانی که از زخم معده رنج میبرند، توصیه میشود که روزانه مصرف یک موز را در رژیم غذایی خود بگنجانند.
١١- گیاه شنبلیله:
گیاه شنبلیله دارای اثر خنک کنندگی بدن است. با استفاده از دانه شنبلیله و آب یک چای گیاهی آماده کنید. کافی است دانه (بذر) شنبلیله را در آب خیس کنید. در نتیجه خیس کردن بذر شنبلیله در آب، یک مایع لعابدار حاصل میشود. نوشیدن این مایع، در تشکیل غشای محافظ روی دیواره معده و روده مؤثر است، که این امر نیز باعث کاهش شدت زخم خواهد شد.
منبع: rahpouyan.cn